Binnenkort eenvoudigere tarieven voor autodelen

02/11/2021

CoopStroom heeft zijn autodeeltarieven herbekeken. Vanaf 1 januari 2022 zullen we de prijs voor het gebruik van de deelwagens anders berekenen. De nieuwe tarieven moeten vooral transparanter en eenvoudiger zijn. Weg dus met de credits; vanaf volgend jaar rekent CoopStroom in euro’s! 

Je leest het goed: op 1 januari gooien we de credit overboord. Dat is tot op vandaag nog ons betaalmiddel voor het gebruik van de deelwagens, waarbij de waarde van één credit afhangt van de grootte van je bundel of abonnement. Je betaalt dan een vast aantal credits voor het starten van een reservatie, voor het energieverbruik van de auto en voor de tijd waarin je de deelwagen gebruikt. 

Uit gesprekken met onze vaste gebruikers is echter gebleken dat het credit-systeem zijn nadelen heeft. Zo is het bijvoorbeeld niet altijd eenvoudig om te plannen hoeveel een bepaalde rit zou kosten. Die feedback hebben we ter harte genomen en integreren we nu in een nieuw tariefplan, samen met een aantal andere verbeteringen. 

Euro's in plaats van credits

Vanaf 1 januari 2022 rekenen we dus niet langer in credits maar wel in euro’s. Dat is eerlijker voor iedereen en biedt meer duidelijkheid wanneer je vooraf je gebruikskost wil inschatten. Daarnaast laten we ook de reservatiekost vallen, een systeem waarbij je steeds 30 credits moest betalen voor elke gestarte reservatie. Zo zullen we vanaf volgend jaar de prijs enkel nog berekenen op basis van twee componenten: de verbruikte stroom en de gebruikte tijd. 

Het gebruiken van de CoopStroom-deelwagens kost vanaf 1 januari €1,5 per kWh en €3 per uur. Wetende dat onze auto’s gemiddeld 16 kWh per 100 kilometer verbruiken komt dat neer op een kilometerprijs van ongeveer €0,24. De tijdskost van €3 per uur wordt verrekend per minuut, waarbij één minuut je dus €0,05 kost. Je wordt ook maximaal 8 uur per dag aangerekend. Zo worden ook onze oude werkdagformule en ons vakantietarief in de nieuwe prijzen geïntegreerd: je hebt de auto voor jezelf aan €24 per dag. 

Twee basisformules

Daarnaast vereenvoudigen we ons aanbod aan bundels en abonnementen tot twee basisformules. Enerzijds is er de Prepaid-formule, waarbij je individuele bundels van €100 rijtegoed aankoopt. Dit kan je handmatig doen via de app, of je kan de Prepaid Comfort-optie kiezen waarbij er maandelijks automatisch €100 aan rijtegoed wordt toegevoegd aan je rekening. Gebruik je maandelijks toch meer dan €100? Dan wordt het resterende bedrag via domiciliëring verrekend. Zo kan je onbezorgd doorrijden.

Voor de veelrijders is er anderzijds de Coop-formule, waarbij je voor een vast bedrag per maand de tijdskost afkoopt. Dan betaal je maandelijks €75 en wordt daarna enkel nog de verbruikte energie aangerekend. Dit is zeker een aanrader voor zij die weten dat ze anders maandelijks meer dan €75 aan de tijdscomponent zouden uitgeven. De Coop-formule wordt geactiveerd en gefactureerd per kwartaal, en kan ook elke drie maanden opgezegd worden. 

Voorbeeldritten

Heb je bij de overgang op 1 januari 2022 nog credits in je autodeelrekening staan? Geen nood: deze worden gewoon omgerekend naar euro’s en blijven dan in die vorm beschikbaar. Je geraakt je huidige rijtegoed dus op geen enkele manier kwijt.

Heb je verder nog vragen of opmerkingen over de nieuwe tariefstructuur? Aarzel niet om contact op te nemen via autodelen@coopstroom.be, of geef binnen de werkuren een belletje naar 0476 77 77 66.