BLOG: Is autodelen niet ingewikkeld?

12/11/2020

Elke week beantwoorden wij actuele vragen over ons deelwagensysteem. Deze week luidt de vraag: “Is autodelen niet ingewikkeld?”

Toegegeven: niets is makkelijker dan een eigen wagen hebben. Je weet perfect hoe die auto werkt en je weet dat hij altijd voor je klaarstaat op je oprit. Autodelen mag dan beter zijn voor je portemonnee en voor het milieu; het biedt dat gemak doorgaans niet. Maar hoe moeilijk is autodelen dan in de praktijk? 

Hoe makkelijk autodelen in je leven past hangt vaak af van je woonplaats. Niet iedereen heeft namelijk een deelwagen in zijn of haar directe omgeving. Als je in een straal van een paar kilometer rond je woning al een paar deelwagens kan vinden is de keuze snel gemaakt: dan is het een kleine moeite om over te schakelen naar autodelen. Wanneer je een auto nodig hebt kan je die gemakkelijk te voet of met de fiets bereiken, en die kleine drempel zal je creatiever doen nadenken over je verplaatsingen. Je zal namelijk minder snel de auto nemen omdat er niet permanent een duur exemplaar op je oprit staat. Bekijk hier waar je onze deelwagens kan vinden, en hou de pagina in de gaten want er komen steeds meer locaties bij!

Heb je besloten hebt om de overstap naar autodelen te maken? Dan zal je snel merken dat een deelwagen gebruiken niet moeilijker is dan een eigen wagen gebruiken, wel integendeel! Je eigen auto starten met een sleutel lijkt misschien gemakkelijk maar voor autodelen heb je die sleutel niet eens meer nodig. Alles werkt via een app op je smartphone waarmee je de wagen kan vinden, reserveren en openen. De deelauto herkent dat jouw app hem geopend heeft en heeft dan geen sleutel nodig om te starten: je drukt simpelweg op de startknop. Bij CoopStroom zijn nog eens al onze deelwagens voorzien van een automatische versnellingsbak, want het zijn allemaal volledig elektrische auto’s. Je zet de pook dus in de “Drive”-stand en je hoeft enkel maar gas te geven en te remmen!

En hoe gebeurt de betaling dan? Autodelers hoeven zich geen zorgen te maken over al die verschillende rekeningen die een automobilist in de bus krijgt. Verzekering, inschrijving, verkeersbelasting; alles zit inbegrepen in de gebruikskost van de deelwagen. Die betaal je eenvoudig online en dat doe je zoals jij zelf wil: ofwel via een maandelijkse abonnementskost ofwel gewoon willekeurig wanneer je de auto gebruikt. Bij CoopStroom moet je bijvoorbeeld geen vaste kosten betalen, je betaalt enkel wat je gebruikt. Hier vind je onze tarieven!

Heb je zelf vragen over autodelen of ons deelwagensysteem? Contacteer ons op autodelen@coopstroom.be of laat een privébericht achter op onze Facebook-pagina. Wij bieden met plezier een antwoord en behandelen je vraag misschien wel in deze rubriek!