CoopStroom sluit jaar af met stevige winst en zet in op groei van het elektrisch autodelen.

“De waarde van het aandeel zit hem in de dienstverlening”

17/04/2023

Meer dan 900 burgers investeren via energiecoöperatie CoopStroom in hernieuwbare energie én elektrisch autodelen. Wat CoopStroom zo bijzonder maakt, is de duidelijke keuze om te investeren in elektrisch autodelen. Ze waren de eerste energiecoöperatie in Vlaanderen die zowel in hernieuwbare energie als in elektrisch autodelen investeerde, en met succes. Ze sloten het voorbije jaar af met een mooie winst.

In 2019 zet CoopStroom de stap naar elektrisch autodelen. Ze introduceert in samenwerking met Provincie West-Vlaanderen en de gemeente Beernem haar eerste twee deelwagens. Wat begon met twee deelwagens, is ondertussen uitgegroeid tot een autodeelsysteem met meer dan 120 coöperatieve deelauto’s in samenwerking met Partago, waarvan 40 CoopStroom deelwagens. Al deze duurzame projecten worden gefinancierd door de aandeelhouders, die mede-eigenaar zijn van alle zonnepaneelinstallaties en deelwagens.

Vanwaar de keuze om te investeren in elektrisch autodelen?
Cedric Depuydt (voorzitter CoopStroom): “We vinden het als burgercoöperatie heel belangrijk om aan onze coöperanten een dienstverlening te kunnen aanbieden. Naast het feit dat een coöperant van ons een elektriciteitscontract kan aangaan bij Ecopower, zorgen we met ons elektrisch autodeelnetwerk voor een eigen dienstverlening. Daarnaast kiezen we bewust voor een 100% elektrische vloot zodat burgers op een toegankelijke en financieel haalbare manier elektrisch kunnen rijden en zo mee de uitstoot van CO₂ verminderen. Voor een gezinswagen met een degelijk rijbereik betaal je op vandaag nog steeds minstens 30 000 EUR, op die manier blijft een eigen elektrische wagen voor velen onbetaalbaar. Nochtans hebben we iedereen nodig om de transitie naar hernieuwbare energie te kunnen maken en de klimaatambities te halen. Daarnaast werd al aangetoond dat de eigen wagen vaak meer dan 90% van de tijd stilstaat, autodelen is dan ook de logische weg vooruit.”

Vanwaar die focus op dienstverlening?
Cedric Depuydt: “Een dividend uitkeren is natuurlijk leuk, maar de echte meerwaarde van het aandeel zit hem in de dienstverlening. Coöperanten van ons die een contract hebben bij Ecopower zagen vorig jaar hun elektriciteitsfactuur nauwelijks stijgen. Daarnaast is aangetoond dat wie minder dan 12.000 à 15.000 kilometer per jaar rijdt met de wagen, goedkoper uitkomt met een deelwagen. Mensen betalen gemiddeld 400 EUR per maand voor hun privéwagen. Onze coöperanten kunnen dus ook daar veel geld uitsparen door gebruik te maken van ons elektrisch autodeelnetwerk. Al die uitgespaarde kosten, lopen veel hoger op dan elk dividend.”

Jullie slaagden erin het voorbije jaar (waarin de energieprijzen explodeerden) winst te maken. Hoe pak je dat aan?
Cedric Depuydt: “Door onze activiteiten te spreiden zijn de risico’s beter gespreid. Waar onze zonnepanelen gegarandeerde inkomsten bieden, ligt dat bij elektrisch autodelen minder voor de hand. Daarom bekijken we altijd of er interessante combinaties mogelijk zijn door PV-installaties rechtstreeks te koppelen aan elektrische deelmobiliteit. We investeren ook in eigen laadpalen om zo de cirkel rond te maken. Op die manier beperken we onze afhankelijkheid van prijsschommelingen op de energiemarkt. Het voorbije jaar maakte duidelijk hoe belangrijk dat is. Daarnaast hebben we voor verschillende deelwagens ondersteuning gekregen door middel van subsidies en samenwerkingen met lokale besturen en partners. Dat gaf ons de tijd om te groeien zonder dat er onmiddellijk te grote financiële risico’s aan verbonden waren.”

Zit er toekomst in de coöperatieve elektrische deelauto?
Cedric Depuydt: “Zeker en vast. We zien dat autodelen volop in de lift zit. Dat is ook de conclusie van het eerste impact rapport rond autodelen van autodelen.net. Autodelen groeide de voorbije jaren spectaculair in België en Vlaanderen. Zowel het aantal ritten, deelauto’s als autodelers nam gevoelig toe. Dat is ook in onze cijfers duidelijk te zien. We willen dan ook verder blijven inzetten op de uitbreiding van ons aanbod. Zo hebben we de ambitie om onze vloot tegen eind 2023 uit te breiden van 40 naar 55 wagens en onze algemene bezettingsgraad te verhogen naar 15%.”

 

Aandelen van CoopStroom kunnen gekocht worden via https://aandelen.coopstroom.be/. Eén aandeel kost 250 euro en biedt toegang tot meer dan 118 elektrische deelwagens verspreid over heel Vlaanderen, waarvan op vandaag 16 deelwagens in Brugge; 100% hernieuwbare stroom via een partnerschap met Ecopower en kans op gratis tickets voor evenementen van Cactus Muziekcentrum.