GETUIGENIS: CoopStroom-gebruiker Aldo over autodelen

05/03/2021

Alternatieve mobiliteit wint aan terrein. In 2020 werden er minder nieuwe auto’s aangekocht terwijl steeds meer automobilisten kiezen voor autodelen. CoopStroom-gebruiker Aldo uit Oostkamp vertelt over zijn ervaringen met autodelen. 

Wat heeft u overtuigd om te beginnen met autodelen?

Aldo: Ik ben per toeval in de wereld van het autodelen gerold. Een hele tijd terug had ik in het infoblad van Oostkamp, “De Merel”, gelezen over de deelwagens van CoopStroom aan de Oostcampus. Op hun website vond ik informatie over hun initiatief inzake autodelen. Ik was nieuwsgierig hoe een rit met een elektrische auto zou verlopen waarop ik een eerste rit heb gereserveerd.

Waarom hebt u dan voor CoopStroom gekozen? 

Aldo: CoopStroom is een inititatief dat lokaal zonneënergie produceert met zonnepanelen op het dak van stadsgebouwen en die energie dan gebruikt om zijn deelauto’s op te laden. In Oostkamp liggen er zonnepanelen bonevop de Oostcampus, waar er drie deelwagens aan gekoppeld zijn. Het is een eerste stap in het omschakelen naar een andere manier van energie produceren.

Was de overstap van wagenbezit naar autodelen moeilijk? 

Aldo: De overstap naar autodelen is relatief makkelijk verlopen. Het is aanvankelijk wat wennen om niet meer je eigen wagen te kunnen instappen en weg te rijden naar eender waar op eender welk ogenblik. Het voordeel daarvan is dat je de persoonlijke verplaatsingen wat meer plant en nadenkt of die ene verplaatsing wel noodzakelijk is met de auto.

Moest u wennen aan het rijden met een elektrische auto en het opladen ervan? 

Aldo: Het rijden met een elektrische auto is vergelijkbaar met het rijden met een gewone wagen met automatische versnellingsbak. Verrassend in vergelijking met conventionele wagens is dat je met een elektrische auto meteen over het volle vermogen van de motor beschikt. Daardoor zijn ze heel vlot. Het ontbreken van het klassieke motorgeluid is wel iets wat in eerste instantie onwennig aanvoelt, maar na een korte gewenningsperiode schakel je als gebruiker wel vlug over naar elektrisch rijden.

Wat zijn voor u de grootste voordelen van autodelen? 

Aldo: Met autodelen heb je de keuze tussen verschillende automodellen: een minibus, bestelwagen, stadswagen, SUV…  De bestelwagen kan gebruikt worden om zaken naar het containerpark te brengen of te verhuizen. Met de minibus kan je bijvoorbeeld in groep op uitstap en de stadsauto kan je inzetten voor boodschappen. Het feit dat de elektrische deelauto’s van CoopStroom goed onderhouden worden, op een centrale plaats met laadpunten geparkeerd staan en geen CO2 uitstoten vind ik grote pluspunten.

Waar moet men rekening mee houden voor men aan autodelen begint? 

Aldo: Het is sowieso goed om na te denken over wat je zelf verwacht van een wagen, qua mobiliteit. Als je elke dag een auto nodig hebt voor je woon-werkverkeer, dan is autodelen misschien wel een oplossing ter vervanging van een tweede auto maar niet als enige auto. Daarnaast hou je best rekening met het rijbereik van een elektrische wagen, al valt dat eigenlijk best mee. Voor de Renault Zoë in Oostkamp kan dat bijvoorbeeld wel 300 kilometer zijn naargelang de rijmodus en de rijstijl. Plan ook best vooraf in wanneer je een deelauto wil gebruiken en reserveer die dan zo snel mogelijk. Af en toe gebeurt het dat een auto al geboekt is.

Wat vindt u dat er nog beter kan in de autodeelwereld?

Aldo: Ik zie toekomst in een samenwerking tussen de verschillende initiatieven die nu al deelauto’s aanbieden (bijvoorbeeld Partago, Cambio, CoopStroom…) en het openbaar vervoer. Met een soort mobiliteitspas zou het handig zijn om naadloos over te stappen van trein of bus naar een deelauto waarbij je bijvoorbeeld enkel je pas voor de lezer hoeft te houden om de bus te kunnen nemen of de deelauto te openen. Deelauto’s aan stations en op knooppunten van bussen zouden in die zin de mobiliteit aanzienlijk kunnen vergroten.