Lekker Van Hier bezorgt duurzaam met CoopStroom

27/07/2021

Voedselverdeler Lekker Van Hier uit Brugge staat sinds 2020 voor duurzame, lokale producten. Om deze voeding ook op een milieubewuste manier op zijn bestemming te krijgen rekenen ze op de elektrische bestelwagens van CoopStroom. 

Korte keten

Lekker Van Hier, een initiatief van het Brugs Transitieplatform, is een logistiek systeem voor korte keten. Dat wil zeggen dat ze duurzame voedselproducten ophalen bij lokale producenten, om die dan te verdelen bij afnemers in de directe omgeving. De bestemming is veelal een horecazaak of grootkeuken, maar kan ook een particuliere consument zijn die zijn of haar bestelling ophaalt in één van de afhaalpunten. 

Het project is in 2020 opgestart met enerzijds de ambitie om consumenten eenvoudig toegang te bieden tot lokale producten, maar anderzijds ook om bij te dragen aan een koolstofreductie in de voedings- en logistieke sectoren. Zo worden de goederen verpakt in duurzame en recycleerbare verpakkingen en gebeurt de verdeling via fossielvrije transportmiddelen. Vandaar ook hun slogan “Duurzame producten, duurzaam verpakt, duurzaam vervoerd”. 

18 gemeenten

Na een test- en studieperiode zit het Lekker Van Hier-project nu in een pilootfase. De dienstregio, die daarbij stapsgewijs wordt uitgebouwd, is vastgelegd op 18 gemeenten in en rond Brugge. Binnen dit gebied kunnen bedrijven een voedselbestelling op adres laten leveren of kunnen particulieren bestellingen plaatsen en ophalen in een verdeelpunt in Brugge of Damme. Klanten bestellen eenvoudig via www.lekkervanhier.be en kunnen van daaruit een afhaalpunt naar keuze selecteren.

Daarna gaat het Lekker Van Hier-team op weg om de producten op te halen bij lokale leveranciers, zoals boerderijen, verwerkers of cateraars. Wij ontmoetten de ophaler van dienst bijvoorbeeld bij Evelyne’s Zuivelhoeve, een boerderij die zich vooral bezig houdt met het produceren van duurzame zuivelproducten. Daarnaast kan je via Lekker Van Hier natuurlijk ook groenten, eieren of vlees uit eigen streek bestellen. 

Na de ophaling worden alle producten naar Sobo gebracht in de Pathoekeweg te Brugge. Daar worden de producten gesorteerd en de bestellingen samengesteld door een gedreven team van werknemers met verminderde kansen op de reguliere arbeidsmarkt. Eens gesorteerd brengt Lekker Van Hier de bestellingen ofwel naar de betreffende horecazaak of grootkeuken, ofwel naar een van de afhaalpunten in het geval van een particuliere bestelling. 

Elektrische leveringen met CoopStroom

Bij duurzame producten hoort een duurzame levering en daarom maakt Lekker Van Hier gebruik van CoopStroom-autodelen. Als uitbater van volledig elektrische deelwagens biedt CoopStroom toegang tot zo’n 25 emissieloze auto’s op meer dan 15 locaties in en rond het Brugse. Bovendien zijn er binnen het CoopStroom-park ook elektrische bestelwagens beschikbaar, wat het systeem ook voor bedrijven aantrekkelijk maakt. Het bespaart Lekker Van Hier namelijk de investeringskost in een eigen bestelwagen, terwijl ze binne het deelwagensysteem simpelweg betalen volgens gebruik.

De milieubewuste doelen van Lekker Van Hier zijn echter niet het enige dat CoopStroom-autodelen zo’n logische keuze maakte voor de voedselleverancier. Als burgercoöperatie leunt CoopStroom namelijk ook nauw aan bij de achtergrond van het Brugs Transitieplatform, dat na de pilootfase eveneens wil doorgroeien naar een coöperatief model. Het zijn dus beide bedrijven met een passie voor het klimaat en voor de burger. 

 

Wil jij of je bedrijf ook graag duurzaam en coöperatief op weg? Leer dan alles over CoopStroom-autodelen op coopstroom.be/deelwagens/hoe-werkt-het en schrijf je in!