PB - Pleegzorg West-Vlaanderen deelt elektrische dienstwagens met burgers dankzij samenwerking met CoopStroom en de provincie

19/05/2022

Een unieke samenwerking tussen Pleegzorg West-Vlaanderen, burgercoöperatie CoopStroom en Provincie West-Vlaanderen maakt dat de dienstwagens van Pleegzorg West-Vlaanderen niet alleen elektrisch zijn, maar ook gedeeld worden met de burger via het autodeelsysteem van burgercoöperatie CoopStroom. 

In totaal zijn er drie elektrische deelwagens aangekocht met behulp van Provincie West-Vlaanderen. De deelwagens worden voorzien aan de kantoorgebouwen van Pleegzorg in Brugge, Roeselare (Meensesteenweg) en Oostende en krijgen een publieke parkeerplaats waardoor ze zowel door de medewerkers van Pleegzorg als door de burger gebruikt kunnen worden. Die laatste kan dat door zich in te schrijven in het autodeelsysteem van burgercoöperatie CoopStroom. 

Een win-win voor alle partijen. CoopStroom kan met deze samenwerking en de steun van Provincie West-Vlaanderen drie nieuwe elektrische wagens toevoegen aan zijn autodeelsysteem. Naast deze drie heeft CoopStroom een autodeelsysteem met meer dan 140 coöperatieve elektrische deelauto’s verspreid over heel Vlaanderen. Pleegzorg West-Vlaanderen kan zich op die manier dan ook steeds duurzaam verplaatsen. Provincie West-Vlaanderen draagt met hun financiële steun bij aan de implementatie van elektrische deelmobiliteit. 

“De provincie heeft al meerdere deelwagenprojecten financieel ondersteund, elk deelwagenproject heeft zo zijn eigen kenmerken en hier heeft de werking naar de ouders ons extra overtuigd om dit project financieel te ondersteunen”, zegt gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe van Provincie West-Vlaanderen.

De deelwagen in Brugge is sinds kort operationeel en wordt al volop gebruikt door de medewerkers van Pleegzorg. De stroom is afkomstig van de zonne-installatie op het kantoorgebouw. Ook voor het kantoorgebouw in Roeselare maakt Pleegzorg plannen om zonnepanelen te plaatsen die mee de stroom zullen voorzien van de deelwagen. 

Pleegzorg West-Vlaanderen wil hiermee vooral actief inzetten op groene energie en duurzaam middelengebruik, zegt directeur Minderjarigen Dries Verdonck. “Tegelijkertijd kunnen we hiermee onze medewerkers en pleegzorgers een interessant aanbod geven. Dat we hiermee ook sterker ingebed geraken in de lokale gemeenschap is mooi meegenomen en komt tegemoet aan een hogere zichtbaarheid van pleegzorg.”

CoopStroom wil als burgercoöperatie de hele energieketen van deelwagen, laadpaal tot zonne-installatie en zelfs windenergie in handen leggen van burgers. “Elke burger die bij ons coöperant wordt, wordt ook mede-eigenaar van onze installaties en investeert mee in lokale groene en sociaal bewogen projecten zoals deze”, zegt Cedric Depuydt, voorzitter en mede-oprichter van CoopStroom.