Stad Eeklo geeft startschot voor elektrisch autodelen

20/11/2020

In november 2020 huldigde stad Eeklo zijn eerste volledig elektrische deelwagen in. De Nissan Leaf van burgercoöperatie CoopStroom zal enerzijds gebruikt worden door medewerkers van de stad maar ook beschikbaar zijn voor iedere inwoner die coöperant wordt van CoopStroom.

Klimaatstad Eeklo

Dat Eeklo het klimaat een warm hart toedraagt is al lang bekend. Als pionier op vlak van windenergie en bezieler van één van de langste warmtenetten in Vlaanderen draagt de Meetjeslandse hoofdstad al zijn steentje bij aan een duurzame toekomst. Daar doen ze nu nog een schepje bovenop, want de stad haalt een volledig elektrische deelwagen in huis. 

Sinds november 2020 staat er namelijk een vrolijk wit-paarse Nissan Leaf aan welzijnscampus De Zuidkaai in de Zuidmoerstraat. De gezinswagen is volledig elektrisch en biedt zo’n 250 kilometer rijbereik op één volle batterij. Bovenop De Zuidkaai plaatste CoopStroom zonnepanelen om enerzijds het gebouw van groene stroom te voorzien maar anderzijds ook de elektriciteit die de auto verbruikt te compenseren. 

Iedereen elektrisch onderweg

De elektrische deelwagen kan door iedereen gebruikt worden, zolang zij zich aansluiten bij CoopStroom. Je wordt coöperant door (ten minste) één aandeel van CoopStroom te kopen ter waarde van 250 euro. Dit aandeel geldt dan als waarborg voor je gebruik van de auto, net zoals je voor een huurwagen een waarborg zou betalen. Het enige verschil is dat je door een aandeel te kopen ook een beetje mede-eigenaar wordt en dus rendement krijgt op je investering van 250 euro.

Na de aankoop van je aandeel kan je elke wagen van CoopStroom gebruiken. Naast de Nissan Leaf in Eeklo heeft de deelwagendienst namelijk nog heel wat elektrische auto’s en bestelwagens ter beschikking in bijvoorbeeld Brugge, Torhout en Harelbeke. Je gebruikt elke CoopStroom-deelwagen aan hetzelfde tarief: zo kost een ritje naar de winkel je gemiddeld 6 euro en een namiddag weg met het gezin zo’n 18 euro. 

Waarom autodelen

Autodelen is dus goedkoper dan een eigen wagen bezitten of een tweede wagen aankopen, want je ontwijkt de jaarlijkse verzekering en verkeersbelasting. Het feit dat je betaalt per rit doet je ook creatiever nadenken over je eigen autogebruik. Als je een dure eigen auto op je oprit staan hebt wil je dat die rendeert, en zal je die dus zo veel mogelijk gebruiken. Dat is met autodelen andersom: hoe minder je rijdt, hoe minder je betaalt. Je hebt helemaal geen vaste kosten.

Daarnaast is autodelen ook veel beter voor het milieu. Zo tonen studies aan dat één deelwagen de productie van drie nieuwe auto’s vermijdt. Een volledig elektrische deelwagen, zoals de Nissan Leaf in Eeklo, versterkt die milieu-impact nog eens want die stoot geen roet of CO2 uit tijdens het rijden.

Kijk voor meer informatie op www.coopstroom.be of neem contact op via autodelen@coopstroom.be