Vanaf 4 januari nieuwe tarieven voor autodelen

29/12/2021

CoopStroom heeft zijn autodeeltarieven herbekeken. De nieuwe tarieven zijn vooral transparanter en eenvoudiger. Weg dus met de credits; CoopStroom rekent vanaf 4 januari in euro’s! 

Je leest het goed: we gooien de credit overboord. Dat was lange tijd ons betaalmiddel voor het gebruik van de deelwagens, waarbij de waarde van één credit afhankelijk was van de grootte van je bundel of abonnement. Je betaalde dan een vast aantal credits voor het starten van een reservatie, voor het energieverbruik van de auto en voor de tijd waarin je de deelwagen gebruikte. 

Uit gesprekken met onze vaste gebruikers is echter gebleken dat het credit-systeem zijn nadelen had. Zo was het bijvoorbeeld niet altijd eenvoudig om te plannen hoeveel een bepaalde rit zou kosten. Die feedback hebben we ter harte genomen en integreren we nu in een nieuw tariefplan, samen met een aantal andere verbeteringen. 

Euro’s in plaats van credits

Vanaf 4 januari rekenen we dus niet langer in credits maar wel in euro’s. Dat is eerlijker voor iedereen en biedt meer duidelijkheid wanneer je vooraf je gebruikskost wil inschatten. Daarnaast laten we ook de reservatiekost vallen, een systeem waarbij je voordien steeds 30 credits moest betalen voor elke gestarte reservatie. Zo zullen we vanaf vandaag de prijs enkel nog berekenen op basis van twee componenten: de verbruikte stroom en de gebruikte tijd. 

Het gebruiken van de CoopStroom-deelwagens kost nu dus €1,5 per kWh en €3 per uur. Wetende dat onze auto’s gemiddeld 16 kWh per 100 kilometer verbruiken komt dat neer op een kilometerprijs van ongeveer €0,24. De tijdskost van €3 per uur wordt verrekend per minuut, waarbij één minuut je dus €0,05 kost. Je wordt ook maximaal 8 uur per dag aangerekend. Zo worden ook onze oude werkdagformule en ons vakantietarief in de nieuwe prijzen geïntegreerd: je hebt de auto voor jezelf aan €24 per dag.

Twee basisformules

Daarnaast vereenvoudigen we ons aanbod aan bundels en abonnementen tot twee basisformules. Enerzijds is er de Prepaid-formule, waarbij je individuele bundels van €100 rijtegoed aankoopt. Dit kan je handmatig doen via de app, of je kan de Prepaid Comfort-optie kiezen waarbij er maandelijks automatisch €100 aan rijtegoed wordt toegevoegd aan je rekening. Gebruik je maandelijks toch meer dan €100? Dan wordt het resterende bedrag via domiciliëring verrekend. Zo kan je onbezorgd doorrijden. 

Voor de veelrijders is er anderzijds de Coop-formule, waarbij je voor een vast bedrag per maand de tijdskost afkoopt. Dan betaal je maandelijks €75 en wordt daarna enkel nog de verbruikte energie aangerekend. Dit is zeker een aanrader voor zij die weten dat ze anders maandelijks meer dan €75 aan de tijdscomponent zouden uitgeven. De Coop-formule wordt geactiveerd en gefactureerd per kwartaal, en kan ook elke drie maanden opgezegd worden. 

Had je voor de overgang nog credits in je autodeelrekening staan? Geen nood: deze werden gewoon omgerekend naar euro’s en blijven in die vorm beschikbaar. Je geraakt je opgespaarde rijtegoed dus op geen enkele manier kwijt.

Heb je verder nog vragen over de nieuwe tariefstructuur? Aarzel niet om contact op te nemen via autodelen@coopstroom.be, of geef binnen de werkuren een belletje naar 0476 77 77 66.