BLOG: Is autodelen wel goed voor mijn portemonnee?

14/10/2020

Elke week beantwoorden wij actuele vragen over ons deelwagensysteem. Deze week luidt de vraag: “Is autodelen wel goed voor mijn portemonnee?”

We gaan er niet om liegen: autodelen kost geld. Je betaalt namelijk voor de tijd waarin je de deelwagen gebruikt en voor de kilometers die hij aflegt. Bij sommige—maar lang niet alle—autodeelsystemen moet je ook nog maandelijks een abonnementskost op tafel leggen. Als je dus de keuze hebt tussen autodelen of je hele leven overal naartoe fietsen ben je wel goedkoper af met een goede fiets. 

We kunnen er echter niet omheen dat bijna iedereen af en toe eens een auto nodig heeft, en dan is autodelen een stuk goedkoper dan een eigen wagen onderhouden. Zo heeft de Vlaamse Overheid berekend dat een auto bezitten—zelfs al is die elektrisch—je zo’n 500 euro per maand kost. Dan hebben we het over de Total Cost of Ownership (TCO); het totaalplaatje van alle kosten. Denk bijvoorbeeld aan de aanschafprijs en afschrijving daarop, belasting op inverkeersstelling (BIV), jaarlijkse verkeersbelasting, brandstof, verzekering en pechverhelping, jaarlijks onderhoud… Zo kom je al snel aan een jaarlijkse som van 6.000 euro.

Bron: milieuvriendelijkevoertuigen.be

Als we dat vergelijken met autodelen, dan wint de deelwagen met voorsprong. Een onderzoek van De Tijd uit 2017 toont zelfs aan dat kiezen voor alternatief vervoer meer dan de helft goedkoper is. Dat onderzoek rekende dan wel op een combinatie van autodelen met openbaar vervoer en de fiets maar dat is ook net één van de voordelen van autodelen: door het laten vallen van een eigen wagen leer je creatiever, budgetvriendelijker en milieubewuster nadenken over hoe je je kan verplaatsen. 

Bron: De Tijd

Wij bij CoopStroom hanteren daarom bewust géén verplichte abonnementskost: het is net ons doel dat onze gebruikers de auto af en toe laten staan. Je betaalt dus enkel voor de gebruikte tijd en de verbruikte stroom, en je betaalt niets als je de deelwagen niet gebruikt. Ontdek onze tarieven hier!

Heb je zelf vragen over autodelen of ons deelwagensysteem? Contacteer ons op autodelen@coopstroom.be of laat een privébericht achter op onze Facebook-pagina. Wij bieden met plezier een antwoord en behandelen je vraag misschien wel in deze rubriek!