Word mee ambassadeur voor windenergie!

09/06/2021

Lokaal eigendom is belangrijk in alle windprojecten. Zodat de burger mee eigenaar kan zijn en we van windenergie een streekproduct maken dat lokale meerwaarde creëert. Goed voor onze planeet, onze economie en onze energie-onafhankelijkheid.

Ondersteun dit door mee ambassadeur te worden van #burgerenergie: 

- Pas je profielfoto op Facebook aan via deze link.

- Stuur een mail naar Vlaams Minister van Energie Zuhal Demir via www.burgerenergie.be/doemee. Of aan de ‘be-wind-voerders’ van jouw gemeente om een deel van de wind te ‘reserveren’ voor de eigen burgers.

- Deel mooie foto’s van windenergie op sociale media met #GlobalWindDay #burgerenergie #dewindwaaitvooriedereen

Naar aanleiding van de Global Wind Day op 15 juni houden de Vlaamse burgercoöperaties voor hernieuwbare energie verschillende acties om aandacht te vragen voor lokaal eigendom door de burger in windenergie. De coöperatieve aanpak, waarbij burgers mee eigenaar kunnen worden van windturbines op land en op zee, is dé manier om lokale meerwaarde te creëren en te zorgen dat de energietransitie niet enkel duurzaam maar ook inclusief en democratisch is.

In Turnhout wordt een geslaagde samenwerking van een energiegemeenschap naar buiten gebracht tussen Campina Energie, Eneco en lokale bedrijven. Je kan ook mee gaan fietsen voor de Voltooiing van Windlandschap Eeklo: https://www.ecopower.be/kalender/windweekend-in-eeklo. En op 20 juni komen we naar buiten met een actie rond #burgerwind op zee: REScoop België is enthousiast en georganiseerd om de rol van rechtstreekse burgerparticipatie in windturbines op zee op zich te nemen. Samen met alle burgercoöperaties voor energie in Belgie zullen we het mogelijk maken dat burgers rechtstreeks kunnen participeren in windturbines op zee. Is een proces van lange adem dat in gang wordt gezet.